Aanbod: Active reviewing

Active reviewing Binnen het ervaringsgericht leren zijn actie en reflectie niet weg te denken. Het zijn twee essentiële bouwstenen van het ervaringsleren die in elkaar overvloeien.

We kiezen bewust voor active reviewing omdat dit de betrokkenheid van de deelnemers vergroot en zo krijgt het leren terug een boost. Active reviewing is de sleutel tot leren. M.a.w. actie en reflectie in elkaar laten overvloeien tot één geheel.

Active reviewing staat voor:

 • Het creëren van eenheid/verbinding tussen de actie en de reflectie.
 • Het aanbieden van actieve en creatieve reflecties.
 • Het aanbieden van een werkvorm die het inzicht en bewustzijn van deelnemers vergroot.
 • Het stellen van “de juiste vraag” en installeren van interventies die het leerproces vooruit helpen.
 • Betrokkenheid van de deelnemers vergroten.
Tijdens deze opleiding ga je aan den lijve ondervinden dat deze actieve/creatieve vorm van reflecteren niet veel woorden nodig heeft. Sterker nog, deze vorm van reflecteren gaat dieper in op emoties, interpretaties, drijfveren… dan we onder woorden kunnen brengen.

Afhankelijk van een meerdaagse of dagopleiding, komen volgende elementen aan bod:

 • Een toelichting van het 4-stappen model van Roger Greenaway.
 • Het aanleren van methodieken om een positief leerklimaat te creëren.
 • Het aanleren van interventies op maat die de leerkansen vergroten.
 • De ervaring hoe active reviewing in zijn werk gaat.
 • Het maken van verbinding met je praktijkcontext.
 • Het kunnen oefenen als trainer: samen met jou bespreken we deze ervaring vanuit een metareflectie.
Wil je graag deelnemen aan een vorming Active reviewing? Kijk dan zeker even naar onze kalender. Zo weet je wanneer de volgende vorming van start gaat.

Referentie: Dana Cools, Santee Deze heren zijn goud waard!

Ik volgde hun vorming active reviewing waarin we in een reeks van creatieve oefeningen en activiteiten de kans kregen om in alle veiligheid te voelen wat deze ervaringen met ons deden. Dichter bij je gevoel komen is iets heel waardevol. De reflecties die achteraf in een ongedwongen sfeer plaatsvinden, hielpen om datgene wat ons lichaam ons vertelt bewust te maken en beter te begrijpen. Ik heb die terugblikoefeningen als zeer waardevol ervaren. Ze helpen om de vertaalslag te maken naar ervaringen in ons dagdagelijks leven. Sommigen van mijn cliënten/patiënten vinden niet gemakkelijk de woorden om te beschrijven wat er in hen omgaat. Oefeningen als deze bieden hier een oplossing.

Ik kijk alvast uit naar de volgende vorming om mij verder te ontwikkelen en te versterken in het ondersteunen van de mensen die ik begeleid als zorgverlener.
Referentie: Dirk den Ridder, PROFO vzw Na al een aantal jaren verschillende groepen uit het deeltijds onderwijs te hebben begeleid in verschillende projecten, kreeg ik de kans om deel te nemen aan de opleiding Active Reviewing. Hoewel ik al enige ervaring had met het bespreken van activiteiten met jongeren, leek dit toch een opportuniteit om reflecties eens op een andere manier te bekijken. Gedurende een dag waar ervaringen, activiteiten, reflecties en theorie elkaar steeds afwisselde, slaagde de opleiders erin om er een leuke en leerrijke dag van te maken. Zij gaven de ruimte om als deelnemer jezelf te kunnen zijn en jezelf te ontwikkelen op eigen tempo en naar eigen noden. Het contact met andere deelnemers was ook echt een meerwaarde. Daarnaast werkt de bezieling en dynamiek waarmee Jo en Carl hun opleiding aanbieden aanstekend. Het smaakte dan ook naar meer!
Dirk den Ridder, PROFO vzwhttps://profo.be
Referentie: Stichting Uit De Steigers - Maastricht Ik heb een heel leerzame, gezellige en leuke cursus mogen ervaren en had deze niet willen missen. Ik kijk met een zeer warm gevoel terug op alle momenten die we samen hebben beleefd en vond de groep ontzettend fijn. Jullie hebben de training op een zeer natuurlijke, professionele en warme manier verzorgd. Dat heb ik gedurende de hele cursus zo gevoeld.

Heel veel dank hiervoor en hopelijk tot ziens!
Lonneke Daalman
Stichting Uit De Steigers - Maastrichthttps://www.uitdesteigers.nl
Referentie: Atlas College - Genk Wij zijn nu veel bewuster bezig met reflecteren en active reviewing. We zijn blij dat wij uit ervaring hebben kunnen leren bij jullie.
Atlas College - Genkhttps://www.atlascollege.be